Overmatig haaruitval na Covid-19

Heb jij het coronavirus te pakken gehad en heb je het idee dat je sindsdien meer haren verliest? Dan heb je misschien last van 'Telogeen Effluvium'.

Gelukkig is er een uitstekende behandelmethode om dit tegen te gaan. Hoe sneller je start, hoe sneller je vertrouwde bos haar terug is. 

 

"We zien patiënten die twee tot drie maanden na de Covid-19 infectie last hebben van overmatig haaruitval. De oorzaak is waarschijnlijk 'Telogeen Effluvium', een aandoening die tijdelijk haarverlies veroorzaakt", stelt Shilipi Khetarpal, dermatoloog bij de Cleveland Clinic in Ohio (Amerika).

 

Haarcyclus
Het is eerst belangrijk om te beseffen dat een haar groeit in een bepaalde fases.

 

De cyclus start met de groeifase (anagene fase), gevolgd door de overgangsfase (katagene fase) en de rustfase (telogene fase). Aan het eind van de rustfase valt het haar uit. In de haarfollikel is dan al een nieuwe haar aanwezig, deze is in de groeifase en groeit na ongeveer drie weken door de huid heen naar buiten. Het haargroeiproces begint dan weer van voren af aan.

 

De groeifase op de behaarde hoofdhuid duurt vier tot zeven jaar en het haar groeit gemiddeld 1 centimeter per maand. De overgangsfase duurt ongeveer twee weken en de rustfase drie tot vier maanden. Aan het eind van de rustfase laten de haren gemakkelijk los en vallen spontaan uit of laten los door kammen, borstelen of wassen.

 

Normaliter verliest een volwassene gemiddeld 50 tot 100 hoofdharen per dag en verkeert ongeveer 80 tot 90 procent van alle hoofdharen zich in de groeifase.

 

Hoe krijg je Telogeen Effluvium?

Er kunnen zich perioden voordoen dat je denkt: mmmm deze haaruitval is anders als anders. Ik verlies veel meer haar, hoe kan dat nou? 

 

Bepaalde gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op het lichaam. En dus ook op de haargroei!

Misschien komt dit omdat jouw lichaam tijdelijk uit balans is geweest. Denk hierbij aan een operatie, trauma, een infectie, hoge koorts, gewichtsverlies of een langdurige stressvolle periode in je leven die afgesloten is. De haaruitval begint meestal iets later dan deze ingrijpende gebeurtenissen, waardoor men de link vaak niet legt.

 

Meestal tussen de 7 à 10 weken na een ingrijpende gebeurtenis stoppen de haren met groeien en gaan ze direct over naar de telogene fase, waarna ze vervolgens dus uitvallen. Dit type haaruitval wordt telogeen effluvium genoemd. 

 

Heb jij er last van?

Dit is het type haaruitval dat de dermatoloog uit Ohio constateert bij haar cliënten. En waar jij wellicht ook last van hebt. Misschien als gevolg van het coronavirus, of een andere heftig gebeurtenis. 

 

Van plotseling overmatig haarverlies kan je enorm onzeker en angstig van worden.

 

Kapsalon Arachne is gespecialiseerd in haar- en hoofdhuidproblemen en dus ook in haaruitval. Met een speciale behandelmethode en advies kunnen we jou helpen! 

De redding

Denk jij dat je overmatig veel haar verliest? Reserveer dan een Mediceuticals adviesgesprek bij ons in de salon. We kijken dan met een speciale camera naar jouw hoofdhuid en analyseren welke methode geschikt is. 

 

Voor telogeen effluvium hebben wij een fijne lijn producten die de haaruitval snel tegengaan en een nieuwe haarcyclus activeren. 

 

Ter ondersteuning van een spoedig herstel adviseren wij de producten uit de Mediceuticals Advanced Hair Restoration Technology (for Women) lijn en aanvullend de Bao-Med voedingssupplementen. (Zie onder.)

 

Met haaruitval wordt je geduld op de proef gesteld!
De behandeling zal het overmatig haarverlies snel stoppen, maar het duurt langer voordat je écht resultaat ziet. Zoals je net hebt geleerd, komt dit door de cyclus die een nieuwe haar doormaakt en het feit dat een haar slechts 1 centimeter per maand groeit. 

 

Het zal dus even duren voor je haar weer net zo vol is als je gewend was. Handel dus snel, want hoe eerder je de behandeling start, hoe sneller je mooie bos haar weer terug is!