Haaruitval door chemotherapie

 

Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om reeds te starten met Mediceuticals vóór de chemo-behandeling. U kunt de producten ook gebruiken na de chemo-behandeling om het haar en de hoofdhuid in optimale conditie te houden. Neem altijd contact op met een Mediceuticals specialist voor persoonlijk advies en begeleiding.

 

Chemotherapie
Afhankelijk van de chemotherapie (cytostatica) kan het haar uitvallen, er is dus niet altijd sprake van haaruitval bij chemotherapie. Haaruitval treedt meestal op twee tot drie weken na de eerste behandeling. De medicijnen die gebruikt worden tijdens de behandeling vallen alle snelgroeiende cellen aan in het lichaam, dit betekent dus ook dat de gezonde cellen worden aangetast. Naast het beenmerg is het haar het snelst groeiende weefsel in het lichaam, de haarfollikels nemen de giftige stoffen van de medicijnen op en vallen hierdoor stil waardoor het haar uitvalt. Door chemotherapie wordt de hoofdhuid gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals kou en warmte. Hiernaast wordt de hoofdhuid droger en er kan hierdoor schilfering ontstaan. Haarverlies door chemotherapie is tijdelijk, na de kuur duurt het enkele weken voordat het haar weer begint te groeien. Het haarzakje heeft tijd nodig om te herstellen voordat het weer gezond haar kan produceren. Aanvankelijk zal het haar dunner zijn en anders van structuur. Zo kan iemand met krullen na de kuur stijl haar krijgen, en omgekeerd.

 

Hierbij nog enkele tips:

 

Laat uw haarwerk (pruik) aanmeten bij een erkende haarwerkspecialist.

 

Verzorg uw hoofdhuid dagelijks.
Gebruik tijdens deze periode een zijden/satijnen kussensloop.
Wees voorzichtig met uw hoofdhuid in het directe zonlicht, door de chemotherapie kan uw hoofdhuid gevoeliger zijn.
Het is altijd mogelijk om buiten reguliere werktijden een afspraak te maken om te overleggen wat mogelijk is om te gebruiken tijdens de behandeling.